maandag 13 november 2017

Verslag - Delfshavense Schiebruggen deelname aan Eurospoor 2017

Verslag 25e Eurospoor 2017

Na een voorbereiding van twee weken zijn we op donderdag 2 november afgereisd naar de jaarbeurshallen in Utrecht om de baan "Delfshavense Schiebruggen" op te bouwen.
De voorbereiding hield in dat de baan groot onderhoud heeft gehad waarbij ook het landschap grotendeels is vernieuwd en dat de treinen een goede onderhoudsbeurt hebben gekregen.

De modelbaan Delfshavense Schiebruggen ingepakt in een flinke aanhanger en klaar voor transport richting Eurospoor 2017 te Utrecht.
De transportkisten passen net in een flinke aanhanger.
Foto van Mike van Raaij
Rond 10.30 waren we in de hal waar we bij schaarse verlichting de baan hebben opgebouwd. Bij het licht van twee grote batterij-lantaarns hebben we de baan afgesteld en wat ingeregeld. Gelukkig was er op de rest van de dagen telkens voldoende licht in de hal.
Na wat testen en ijken van een paar locomotieven zijn we rond 18.00 huiswaarts gegaan. We waren niet de enigen. We stonden al op de parkeerplaats in de file tot aan de snelweg.

Opbouwen van de modelbaan Delfshavense Schiebruggen
Donderdag 02-11-2017, opbouw van de Delfshavense Schiebruggen. Foto van Jeroen Franssen.

Op vrijdag waren we ruim op tijd in de hal om nog wat treinen te ijken en de baan op te starten voordat het publiek de hal in kwam.
Het eerste probleem vormde een NS 1500 die de verkeerde slipbandjes had gekregen. De loc bleek de keerspiraal niet meer op te kunnen en werd dus vervangen door een NS 1700. Na een twee uur rijden kon geen enkele loc de spiraal meer naar boven komen. Dit werd veroorzaakt door een dikke blauwe walm die afkomstig was van een food-truck die zijn afgewerkte rook zo de hal in blies. De hele baan was hierdoor vettig geworden. Na klagen bij de organisatie werd de afzuiging in de hal hoger gezet wat de walm deed verminderen evenals de temperatuur. De food-truck is later ook op een andere locatie gezet zodat er minder overlast van was. Na schoonmaken van de baan heeft alles de rest van het weekend goed gereden. Het publiek was onder de indruk van zowel de beweegbare bruggen als de keerspiraal.
De keerspiraal is een grote publiekstrekker
De keerspiraal.
Foto afkomstig van Facebook het account van "Thomas Je" d.d. 04-11-2017 tijdens Eurospoor 2017 te Utrecht.
De keerspiraal is een grote publiekstrekker. Velen moesten toch even goed kijken hoe het precies zit. In de spiraal is namelijk ook nog een keerlus verwerkt.
De lange treinen die er reden werden vooral door de kinderen extra gewaardeerd.
Een gekoppelde Benelux-treinstel rijdt over de modelbaan.
Een gekoppelde Benelux treinstel rijdt over de modelbaan. Foto van Mark Schokker (04-11-2017)
De reacties op de baan waren vooral positief. We hebben leuke gesprekken gehad en vele vragen kunnen beantwoorden. De bruggen zijn gedurende de 3 dagen weer zeer vaak open geweest. Het model blijkt zeer bedrijfszeker te zijn.
Op zondag hadden we een vage computerstoring wat uiteindelijk werd opgelost door alles af te sluiten en opnieuw op te starten.
De Delfshavense Schiebruggen zijn geopend om een schip te laten passeren. Een "koploper" staat geduldig te wachten.
De geopende Delfshavense Schiebruggen. Foto van Mark Schokker (04-11-2017)
We hebben allemaal ook de tijd gehad om Eurospoor goed te bekijken. De kwaliteit van alles was weer beter dan vorige keer. Het is goed om te zien dat de organisator Leo Hendriks er weer een mooie mix van banen heeft weten neer te zetten.
Nieuwe en bekende banen stonden ruim opgesteld.
De hal met handelaren werd ook goed bezocht.
De laatste info is dat er dit jaar weer meer bezoekers waren dan vorig jaar. Hopelijk is dit een signaal dat de belangstelling voor de hobby weer in de lift zit.
Na afloop op zondag 17.00 uur hebben we de baan weer afgebouwd. Na 1,5 uur stond alles ingepakt in de aanhanger en klaar voor transport naar de volgende tentoonstelling op 25 en 26 nov. in Bremen.
We kijken terug op een leuke en gezellige 25e Eurospoor.
Ik bedank daarbij de 9 personen die hebben geholpen bij de opbouw en bediening van de baan. Het was een gezellig team.
Druk treinverkeer op de modelspoorbaan.
Twee treinstellen (Plan V en een Sprinter) rijden over de modelspoorbaan. Foto van Mark Schokker (04-11-2017)

Een overzichtsfoto van de rechterzijde van de modelspoorbaan.
Een overzichtsfoto van de rechterzijde van de modelspoorbaan. Foto van Mark Schokker (04-11-2017)