Kohle Dampf und Diesel

Binnen onze club ook wel “De Duitse modulebaan” genoemd.

Bouwers: Ton van Dijk (Thema's "bruggen en stad"), Ton Huijink (Thema: Güterumschlag Adelshof), Erik Dikken (Thema: Kerstmarkt), en Michel Turlings (Thema: Bad Tümpelmühle)

De Baan kan in diverse mogelijkheden qua format en maat en naar keuze te zien zijn.

Een goederentrein staat klaar voor vertrek van station "Güterumschlag Adelshof"

Korte schets van de modules.

Bij het bouwen van deze baan heeft het creëren van de sfeer uit de jaren 60 in Duitsland voorop gestaan, toen er nog veel stoomlocs en met kolen verwarmde huizen waren. Hier en daar zie je op de baan het kolengruis nog op de huizen liggen. Nu niet eens een baan die een kopie is van de werkelijkheid. Het enige wat telt bij deze baan is die vorm van modelspoorkunst, die leidt tot een herkenbare sfeer.

Een stoomloc komt station Güterumschlag Adelshof binnenrijden

Güterumschlag Adelshof. Bij veel kleinere stations, zoals ook in het fictieve Adelshof, vond ook overslag van goederen plaats. Vrachtwagentjes uit de regio en karren uit de buurt brachten de goederen van het spoor naar de bedrijfjes en omgekeerd. Voor de (kleine) stoom- en diesellocomotieven stond hier ook een klein Betriebswerk tot hun beschikking. De machinist had de mogelijkheid om wat kolen te scheppen, zand bij te vullen, of olie te tanken. Alles straalde nog een zekere gemoedelijkheid uit. Het verkeer op de straat gaat van het platte land links naar de heuvels rechts, zo wordt een rustig stukje Midden-Duitsland verbeeld.

Op het dorpsplein is een gezellige kerstmarkt.

In een bocht van de baan ligt een brug over een romantisch dal, waar de 60-er jaren auto's onderdoor rijden. Oude auto's worden hier als bijna nieuw verkocht. Soms is de kerstmarkt is al ingericht en voor wie goed kijkt ziet Sinterklaas vertrekken. Om het bergachtige karakter te waarborgen komen de hele baan kleine heuvels voor. Dat wordt versterkt door de deels 2dimensionaal bewerkte fotoachtergrond, die een schitterende dieptewerking tot gevolg heeft. Op de baan wordt met korte en lange treinen van A naar B gereden en uiteraard weer terug. Daarbij is ook een interessant rangeerbedrijf te zien voor het publiek, waarbij een kijkje in de modelspoorkeuken mogelijk is. Aan de zijkant of eindkant staat informatie over de baan en onze vereniging. De hele baan is voorzien van bovenleiding. Bij ontsporingen (wat overigens zelden gebeurt) is dat iets meer werk voor de rangeerder, maar het maakt wel het beeld van de spoorweg wel compleet.
"Bruggen en stad" met hun vele details trokken eerder veel aandacht van fotografen en toeschouwers.


Verderop ligt het tweede lokaalspoorstation Bad Tümpelmühle. Hier staat naast het station een echt werkende molen zoals die vroeger in noord Duitsland te zien waren. Aan het laaggelegen perron stoppen treinstellen en getrokken personentreinen.

Een dieselloc V290 met als sleep een aantal Donnerbüchsen stopt bij de halte ter hoogte van Bad Tümpelmühle.

Zoals de Donnerbüchsen; wie daar ooit in gezeten heeft weet waarom ze die naam hebben en hoopt nooit meer mee te hoeven. Sommige museumlijnen rijden er nog mee.
Dus..... voor wie het ervaren wil, de kans is er nog. Op het smalspoor langs de kerk rijdt op de baan regelmatig een Wismarer Schienenbus naar het dorp Bad Tümpelmühle.

Een  Wismarer Schienenbus rijdt zojuist Lokaalspoorstation Bad Tümpelmühle binnen.

Lokaalspoorstation Bad Tümpelmühle. In het noord Duitse natuurgebied Holsteinische Schweiz ligt het fantasiedorp Bad Tümpelmühle. Door het heuvelachtige karakter van dit gebied zijn hoogteverschillen heel gewoon. Zo stroomt het lager gelegen riviertje, wat de 'Schwentine' had kunnen zijn, richting de Oostzee. Langs het hoofdspoor gelegen perron stoppen treinstellen en getrokken personentreinen. Zoals met Donnerbüchsen. Wie daar ooit in gezeten heeft weet waarom ze die naam hebben en hoopt nooit meer mee te hoeven. Op het smalspoor langs de kerk rijdt op de baan regelmatig de Wismarer Schienenbus van de Ostholsteinische Kreisbahn (OHK), naar het dorp tot aan de halte bij de molen.


Een eerdere presentaties, bijvoorbeeld op German Rail in Hannover leverde veel lof op van de toeschouwers. Vooral tijdens modeltreinen-tentoonstelling gehouden in de nieuwste hal van de Messe Hannover. Een prachtige ambiance.

Laat u verrassen door wat langer stil te staan bij de baan

• frequente treinenloop
• smalspoorstation
• typisch Duitse brug
• romantisch dal
• rangeerterrein met goederenstation
• klein meisje dat touw springt
• noord Duitse molen
• 2dimensionale fotoachtergrond

Meer berichten lezen over Kohle Dampf und Diesel